Αποτελέσματα & Συμπεράσματα

Στόχοι του έργου:

  1. Προσδιορισμός της Χρήσης του ΒΙΜ σε πρακτικές EOL: Χαρτογράφηση της τρέχουσας χρήσης και των εκπαιδευτικών αναγκών που σχετίζονται με τη Μοντελοποίηση Κατασκευαστικών Πληροφοριών (BIM) στη φάση του τέλους του κύκλου ζωής των κτιρίων.
  2. Ανάπτυξη Δεξιοτήτων: Βελτίωση των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων μεταξύ των επαγγελματιών της αποδόμησης για τη διευκόλυνση της μετάβασης στην αγορά εργασίας και την καλύτερη διαχείριση των πρακτικών στο τέλος του κύκλου ζωής μέσω της χρήσης τεχνολογιών BIM.
  3. Δημιουργία Συμμαχιών: Προώθηση της συνεργασίας και των συμμαχιών για την ψηφιοποίηση των πρακτικών στο τέλος του κύκλου ζωής και την ενίσχυση της βιώσιμης διαχείρισης των αποβλήτων.
  4. Ευαισθητοποίηση και Υιοθέτηση: Αύξηση της ευαισθητοποίησης και της υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών για το τέλος του κύκλου ζωής μέσω στοχευμένων εκπαιδευτικών και προωθητικών δραστηριοτήτων.

Αναμενόμενα αποτελέσματα:

R1: Βελτιωμένη γνώση: Αύξηση της κατανόησης των εφαρμογών του ΒΙΜ στις πρακτικές για το τέλος του κύκλου ζωής.

Στόχος 1: Προσδιορισμός της χρήσης της ΒΙΜ σε διαδικασίες EOL

  • R.2.1 Έκθεση για την τρέχουσα κατάσταση των χρήσεων του ΒΙΜ: Η έκθεση αυτή θα καταγράφει τις υφιστάμενες πρακτικές και τις καινοτομίες στις εφαρμογές του ΒΙΜ κατά την φάση  EOL σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες.
  • R.2.2 Αξιολόγηση Αναγκών Δεξιοτήτων: Μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση για τον εντοπισμό των σημερινών ελλείψεων των δεξιοτήτων στις εφαρμογές BIM στο τέλος του κύκλου ζωής, καθοδηγώντας τις μελλοντικές εξελίξεις στην κατάρτιση.
  • R.2.3 Εργαστήρια Διαβούλευσης: Δύο εργαστήρια με στόχο την προώθηση της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των ενδιαφερομένων από τους τομείς των κατασκευών και των κατεδαφίσεων, την ενίσχυση της συνεργατικής μάθησης και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.
  • R.2.4 Τελική Ανάλυση των χρήσεων του BIM κατά τον EOL: Σύνθεση των ευρημάτων από την έρευνα και τα εργαστήρια για την παροχή στρατηγικών γνώσεων σχετικά με τις αποτελεσματικές χρήσεις του BIM κατά τη φάση της αποδόμησης του κτιρίου.

R2: Προγράμματα κατάρτισης: Έναρξη ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης για την επιμόρφωση των επαγγελματιών στους τομείς των κατασκευών, των κατεδαφίσεων και της αποδόμησης σχετικά με τις χρήσεις του ΒΙΜ.

Στόχος 2: Ανάπτυξη δεξιοτήτων για το BIM στην Αποδόμηση

  • R.3.1 Παιδαγωγικό Εγχειρίδιο και Πρόγραμμα Σπουδών BIM4D: Ένα προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο για την εκπαίδευση των επαγγελματιών της αποδόμησης στο ΒΙΜ, διασφαλίζοντας ότι είναι επαρκώς προετοιμασμένοι για τις απαιτήσεις του κλάδου.
  • R.3.2 Διαδικτυακή Πλατφόρμα ανοικτού κώδικα (Moodle): Μια διαδραστική πλατφόρμα για την παροχή κατάρτισης BIM4D, με λειτουργίες συζητήσεων και ανταλλαγής υλικού για την ενίσχυση της μάθησης.
  • R.3.4 Εκπαιδεύσεις BIM4D σε εθνικό επίπεδο: Υλοποίηση εκπαιδευτικών συνεδριών BIM4D με τουλάχιστον είκοσι συμμετέχοντες σε κάθε χώρα του έργου, με έμφαση στις έμπρακτες εμπειρίες μάθησης.

R3: Ενισχυμένη χάραξη πολιτικής: Ενίσχυση των πλαισίων πολιτικής για την υποστήριξη της ψηφιοποίησης των τομέων κατεδάφισης και αποδόμησης.

Στόχος 3: Δημιουργία συμμαχιών για την ψηφιοποίηση στον EOL

  • R.4.1 Ομάδες Συζήτησης για την Εθνική Πολιτική: για την προώθηση πολιτικών που υποστηρίζουν την ψηφιοποίηση στο EOL.
  • R.4.2 Εκθέσεις Εθνικής Πολιτικής: Σειρά εκθέσεων από κάθε συμμετέχουσα χώρα, προσφέροντας συστάσεις πολιτικής με βάση τα ευρήματα του έργου και τις διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς.
  • R.4.3 Έκθεση Διακρατικής Πολιτικής: Μια ενοποιημένη έκθεση που συγκεντρώνει διαφορετικές εθνικές προοπτικές και στρατηγικές για την ενίσχυση της χρήσης του ΒΙΜ σε διασυνοριακές πρακτικές EOL.

R4: Ανταλλαγή πληροφοριών και ευαισθητοποίηση: Ενίσχυση της διάδοσης των γνώσεων και των βέλτιστων πρακτικών για το ΒΙΜ στη φάση του EOL σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στόχος 4: Ευαισθητοποίηση για βιώσιμες πρακτικές EOL

  • R.5.1 Σχέδιο Διάδοσης και Αξιοποίησης: Στρατηγικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των αποτελεσμάτων του έργου, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή εμβέλεια και αντίκτυπο στον κατασκευαστικό κλάδο.
  • R.5.2 Υλικό διάδοσης: Παραγωγή ενημερωτικού περιεχομένου για την εκπαίδευση και ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με τα οφέλη και τις πρακτικές του ΒΙΜ στο τέλος του κύκλου ζωής.
  • R.5.3 Ψηφιακή Παρουσία BIM4D: Τακτικές ενημερώσεις μέσω της ιστοσελίδας του έργου, ενημερωτικών δελτίων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση και συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων.
  • R.5.5 Επιμορφωτικές και Ενημερωτικές Εκδήλωσεις: Εκδηλώσεις που αποσκοπούν στη διεύρυνση του αντίκτυπου του έργου, με τη συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος ενδιαφερόμενων, για συζήτηση, επίδειξη και διάδοση των αποτελεσμάτων του BIM4D.

Επιπτώσεις:

Το έργο BIM4D αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τους συμμετέχοντες οργανισμούς και τις ευρύτερες κοινότητές τους, προωθώντας βιώσιμες πρακτικές, ενισχύοντας τις δεξιότητες και προωθώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον κατασκευαστικό τομέα. Αυτό θα συμβάλει στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με τη μείωση των αποβλήτων μέσω της καλύτερης διαχείρισης της αποδόμησης κτιρίων και της επαναχρησιμοποίησης υλικών. Περισσότερα

Δραστηριότητες:

  • WP1: Διαχείριση έργου: Συντονισμός και διοικητική επίβλεψη του έργου.

  • WP2: Ανάλυση των χρήσεων BIM: Έρευνα και ανάλυση των τρεχουσών πρακτικών και των αναγκών σε δεξιότητες στον τομέα του ΒΙΜ στη φάση του EOL.
  • WP3: Πρόγραμμα Κατάρτισης BIM4D: Ανάπτυξη και παράδοση ενός εξειδικευμένου προγράμματος κατάρτισης.
  • WP4: Ενίσχυση της χρήσης BIM: Εφαρμογή τεχνολογιών ΒΙΜ σε πιλοτικά έργα στο τέλος του κύκλου ζωής τους για την επείδειξη της βιωσιμότητας.
  • WP5: Διάδοση και Αξιοποίηση: Συμμετοχή του κοινού, διάδοση της γνώσης και εμπλοκή των ενδιαφερομένων μερών.

Περισσότερα