Νέο πρωτόκολλο της ΕΕ για τη Διαχείριση Αποβλήτων Κατασκευών και Κατεδαφίσεων: Ένα σημαντικό βήμα προς την Κυκλικότητα

Nov 6, 2024

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα προόδου για την προώθηση βιώσιμων κατασκευαστικών πρακτικών, δημοσιεύοντας την έκδοση 2024 του Πρωτοκόλλου για τη Διαχείριση των Αποβλήτων Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (CDW). Αυτό το επικαιροποιημένο έγγραφο χρησιμεύει ως μια ολοκληρωμένη κατευθυντήρια γραμμή για τους εργολάβους, τις εταιρείες ανακύκλωσης και τις ρυθμιστικές αρχές για την ενίσχυση της διαχείρισης των αποβλήτων, την αύξηση της επαναχρησιμοποίησης των υλικών και την ευθυγράμμιση με το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία.

Αν και δεν είναι νομικά δεσμευτικό, το πρωτόκολλο παρέχει σαφείς συστάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη διαχείριση των CDW για να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα και την ανάκτηση υλικών. Δεδομένου ότι τα CDW αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ρεύμα αποβλήτων στην Ευρώπη – αντιπροσωπεύουν περίπου το 25-30% των συνολικών παραγόμενων αποβλήτων – η αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των κατευθυντήριων γραμμών είναι ζωτικής σημασίας.

Βασικές καινοτομίες στο επικαιροποιημένο πρωτόκολλο

Η έκδοση 2024 του πρωτοκόλλου εισάγει αρκετές βελτιώσεις που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της μετάβασης σε κατασκευές με αποδοτική χρήση των πόρων και χαμηλές εκπομπές άνθρακα:

Ενισχυμένοι Ελεγχοι πριν από την Κατεδάφιση

  • Λεπτομερείς επιθεωρήσεις πριν από την κατεδάφιση ή την ανακαίνιση, εξασφαλίζοντας συστηματική ταξινόμηση των υλικών και σχεδιασμό για ανακύκλωση.
  • Ισχυρότερη έμφαση στον εντοπισμό επικίνδυνων ουσιών για την προστασία των εργαζομένων και τη διασφάλιση της ασφαλούς ανάκτησης υλικών.

Βελτιωμένη Διαλογή και Συλλογή Αποβλήτων

  • Τυποποιημένες διαδικασίες για τον επιτόπιο διαχωρισμό υλικών για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης.
  • Σαφέστερες μεθοδολογίες για την επεξεργασία και την τεκμηρίωση των ροών αποβλήτων.

Εστίαση στη Διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων

  • Ενισχυμένες κατευθυντήριες γραμμές για την ασφαλή απομάκρυνση και διάθεση επικίνδυνων ουσιών όπως ο αμίαντος, ο μόλυβδος και τα μολυσμένα υλικά.
  • Ευθυγράμμιση με τους στόχους της δέσμης μέτρων της ΕΕ για την πράσινη συμφωνία και την κυκλική οικονομία.

Ενίσχυση της Αγοράς Ανακυκλωμένων Υλικών

  • Στρατηγικές για την αύξηση της εμπιστοσύνης στην ποιότητα και την ιχνηλασιμότητα των ανακυκλωμένων υλικών.
  • Υποστήριξη εναρμονισμένων κριτηρίων για το End-of-Waste(EoW) σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

BIM και Ψηφιοποίηση στη CDW Διαχείρηση

  • Αναγνώριση της Μοντελοποίησης Κατασκευαστικών Πληροφοριών(BIM) ως βασικού παράγοντα για τον δομημένο σχεδιασμό της αποδόμησης.
  • Ψηφιακά εργαλεία για την παρακολούθηση των δυνατοτήτων ανάκτησης υλικών και τη βελτιστοποίηση της επαναχρησιμοποίησης των δομικών στοιχείων.

Πώς το BIM4D ευθυγραμμίζεται με το νέο πρωτόκολλο

Το έργο BIM4D υποστηρίζει άμεσα την εφαρμογή αυτών των νέων κατευθυντήριων γραμμών παρέχοντας πρακτικές λύσεις για τη διαχείριση των CDW μέσω ροών εργασίας αποδόμησης με βάση το BIM.

  • Εκπαίδευση και ανάπτυξη ικανοτήτων: Το BIM4D αναπτύσσει έξι εξειδικευμένες ενότητες κατάρτισης για να εξοπλίσει τους εργαζόμενους στον τομέα των κατασκευών και των κατεδαφίσεων με ψηφιακές δεξιότητες για το σχεδιασμό ανάκτησης υλικών.
  • Βελτιστοποίηση του σχεδιασμού πριν από την κατεδάφιση: Το BIM4D προωθεί τη χρήση εργαλείων BIM για τη δημιουργία λεπτομερών ψηφιακών μοντέλων των κτιρίων, επιτρέποντας την ακριβή χαρτογράφηση των επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών πριν από την έναρξη της κατεδάφισης.
  • Υποστήριξη των στόχων της κυκλικής οικονομίας: Ενσωματώνοντας το BIM με το CEN/TC 350, το έργο προωθεί διαφανείς, αποτελεσματικές διαδικασίες αποδόμησης που ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες της ΕΕ.
  • Πολιτική και εμπλοκή του κλάδου: Το BIM4D εμπλέκει τους φορείς χάραξης πολιτικής, τα ενδιαφερόμενα μέρη της βιομηχανίας και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την επιτάχυνση της υιοθέτησης ψηφιακών εργαλείων για τη διαχείριση αποβλήτων.

Γιατί αυτό έχει σημασία για τον Κατασκευαστικό Κλάδο

Ο κατασκευαστικός κλάδος συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές CO₂, στην κατανάλωση πόρων και στην παραγωγή αποβλήτων. Το νέο πρωτόκολλο CDW 2024 παρέχει μια δομημένη προσέγγιση για τον μετριασμό αυτών των προκλήσεων με την προώθηση:

  • Υψηλότερων ποσοστών ανακύκλωσης και κυκλικής χρήσης υλικών.
  • Μειωμένης εξάρτησης από παρθένες πρώτες ύλες.
  • Ενισχυμένης παρακολούθησης δεδομένων για βιώσιμη αποδόμηση.
  • Συμμόρφωσης με τους στόχους της ΕΕ για τη βιωσιμότητα και το κλίμα.

Περισσότερα για το Πρωτόκολλο: https://op.europa.eu/en/publicationdetail/-/publication/d63d5a8f-64e8-11efa8ba-01aa75ed71a1