Σχετικά με το έργο

Προωθώντας την Αειφορία στις πρακτικές για το τέλος του κύκλου ζωής των κτιρίων

Το έργο BIM4D αντιμετωπίζει μία από τις πιο πιεστικές προκλήσεις στον κατασκευαστικό κλάδο: Πώς να διαχειριστεί κανείς τη φάση του τέλους της ζωής (EOL) των κτιρίων με βιώσιμο τρόπο, ώστε να ευθυγραμμίζεται με τα εξελισσόμενα ευρωπαϊκά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένου του CEN/TC 350. Δεδομένου ότι τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων (CDW) αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των αποβλήτων στην ΕΕ, η βιώσιμη αποδόμηση δεν αποτελεί πλέον επιλογή αλλά αναγκαιότητα.

Γιατί  BIM4D;

Το έργο αποσκοπεί στην αξιοποίηση της δύναμης της Μοντελοποίησης Κατασκευαστικών Πληροφοριών (BIM), προκειμένου να φέρει επανάσταση στις πρακτικές EOL. Η παραδοσιακή κατεδάφιση οδηγεί συχνά σε αναποτελεσματική χρήση πόρων, παραγωγή αποβλήτων και χαμένες ευκαιρίες για ανακύκλωση. Το BIM4D εισάγει ψηφιοποιημένες λύσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες στον τομέα των κατασκευών να:

  • Σχεδιάζουν και να πραγματοποιούν βιώσιμη αποδόμηση με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.
  • Ελαχιστοποιούν τα απόβλητα και να μεγιστοποιούν την ανάκτηση υλικών, υποστηρίζοντας έτσι την κυκλική οικονομία.
  • Διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις οδηγίες της ΕΕ και τα πρότυπα CEN/TC 350 για την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα.

Η σημασία του EOL και των Προτύπων

Το πρότυπο CEN/TC 350 παρέχει ένα πλαίσιο για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των πρακτικών κατασκευής και αποδόμησης, δίνοντας έμφαση στην κυκλικότητα, την αποδοτικότητα των πόρων και τη θεώρηση του κύκλου ζωής. Εστιάζοντας στη φάση C1 – Αποδόμηση, το BIM4D ευθυγραμμίζεται με αυτά τα πρότυπα για να διασφαλίσει ότι οι πρακτικές EOL δεν είναι μόνο αποτελεσματικές αλλά και περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμες.

Βασικοί στόχοι του έργου

  • Ανάπτυξη πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων: Εξοπλισμός των εργαζομένων στις κατασκευές και τις κατεδαφίσεις (επίπεδα EQF 4-5) με εξειδικευμένη κατάρτιση για την ενσωμάτωση των εργαλείων BIM στις πρακτικές EOL.
  • Προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας: Βελτίωση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των υλικών μέσα από ακριβείς ροές εργασιών αποδόμησης.
  • Πολιτική επιρροή: Παροχή συστάσεων για τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον κατασκευαστικό τομέα.

Γιατί έχει σημασία;

Ο κατασκευαστικός τομέας έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά η φάση EOL προσφέρει την ευκαιρία να μειωθούν τα απόβλητα και οι εκπομπές, συμβάλλοντας έτσι σε ένα βιώσιμο μέλλον. Το BIM4D γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των στόχων πολιτικής και των πραγματικών πρακτικών, μέσω:

  • Παροχής πρακτικών, υποστηριζόμενων από BIM λύσεων για την αποδόμηση.
  • Ενθάρρυνσης της υιοθέτησης αξιολογήσεων του κύκλου ζωής (ΑΚΖ) και της συμμόρφωσης με τα πρότυπα.
  • Ενδυνάμωση των εργαζομένων και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων ώστε να υιοθετήσουν μια προνοητική προσέγγιση της βιωσιμότητας.

Συμμετάσχετε μαζί μας στη Διαμόρφωση του Μέλλοντος των Κατασκευών

Το έργο BIM4D είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό εκπαιδευτικό πρόγραμμα- είναι ένα βήμα προς τη μετατροπή της κατασκευαστικής βιομηχανίας σε πρότυπο βιωσιμότητας και καινοτομίας. Ας συνεργαστούμε για να κάνουμε την αποδόμηση πιο έξυπνη, πιο πράσινη και πιο αποτελεσματική.